28 mars

Första skoldagen idag efter två veckor runt sydön, det var udda att sitta i ett klassrum igen och bara ta in en massa information... Men det funkade, vi fick se kort på vår lärares 3 dagar gamla bebis och sen diskutera turismtrender 2011 och hur de kan påverka Nya Zeeland... Bra för att få igång hjärncellerna igen;)
Vi fick också veta att vi ska ha en kort presentation för en nya zeeländsk turismklass på fredag om Svensk vs NZ kultur, det ska bli skoj! Jag och Sofia ska prata om familj och litteratur, vi ska nog få till en bra vinkel och lite humor till det tror jag;)

Annars har dagen bestått av presentationsarbete inför nästa veckas stora presentation av hela kursen (minst en timme ska den vara!) och en kvällspromenad med Elin, en skön måndag med andra ord!
Är lite trött men ska försöka skriva klart det sista på resedagboken för de två föregående veckorna som ska in på fredag också, sen ska jag sussa och hoppas få sova bättre än de senaste nätterna :S

Igår hade jag och Anders 1 år, jag fattar inte att tiden har gått så fort!!!! Jag längtar hem så sjukt mycket till honom nu, jag känner att jag har haft en underbar tid här nu men är klar med nya zeeland för denna gången. Hade jag inte haft Anders att längta hem till hade jag kanske inte känt så, vem vet? Men jag längtar väldigt mycket efter familjen också, så jag får ta och planera in ett besök uppåt i Sverige snarast möjligt efter hemkomst! Efter jag har fått landa och påbörja praktiken och strukturera upp vardagen vill säga=))

Nu ska jag skriva klart mina funderingar kring turism om resan och sen sooooooova... Natti natti!

Tatuerad av Kereama

Japp nu har jag en äkta maoritatuering, och jag älskar den!!!!!! Jag gjorde den hos Kereama, en maorisk tatuerare här i Nelson. Han var sjukt duktig, snabb och effektiv! Just nu kan jag inte sluta titta på den hihi, jag är lite kär i min höger vad där den sitter...;)

 



Vad den står för? Den symboliserar mitt liv, men det är inget jag hänger ut i bloggen;)


Back in Nelson, tre veckor kvar!

Nu är jag hemma i Nelson igen efter vår 11-dagarstripp runt sydön med skolan... Den har varit både underbart rolig och vissa lite mindre roliga bitar, men överlag en riktigt kul resa där jag har lärt mig en del om turism och kultur!

Vi har fått bo en hel del olika boendne, från (i mina ögon) ett riktigt lyxboende till det värsta backpackerställe jag vart på... Men där sov vi bara en natt, sen vägrade våra lärare låta oss stanna där en natt till;) Jag har badat i varma källor/pooler, ätit känd lokal mat, åkt en helvetes massa buss i långa timmar i sträck, läst ut snart två tjocka böcker, lyssnat på ny musik jag aldrig hört förrut, vart ut på en organiserad barcrawl (krogrunda), träffat både roliga och creepy människor, pratat med Anders i telefon, kastat dart, badat i havet, badat badkar, druckit öl, blivit utmanad att tillsammans med halva klassen stå och sjunga svenska nationalsången i ett gatuhörn på stan (vilket vi gjorde, med stil!), spelat varandra practical jokes och sen fått skäll för att vi betett oss barnsligt, tjafsat med varandra, skrattat en hel del, levt på nudlar och gröt, tagit en massa vackra kort... Sånt man ska göra på en roadtrip! Det mest roliga var nog nu sista fem timmarna hem i bussen idag, eftersom vår chauffrö råkade krossa ena fönsterrutan när han skulle backa bussen igår hahahahahaha.... Så vi fick vackert klä på oss och åka med en hel stor bussruta borta! Tack och lov var det fint väder ute, så det var inte för kallt;)

Nu ska jag snart iväg till Fresh Choice och handla lite mat och frukostgrejer, sen ska jag tvätta alla kläder som legat ihopskrynklade i resväskan... Sen blir det nog en lugn hemmakväll tror jag bestämt, men skulle behöva boka en klipptid hos frissa också! Funderar på att klippa lite paige-aiktigt medans håret växer ut=))
Och imorgon är det dags för min maoritatuering!!! Sjukt peppad är jag, älskar att tatuera mig:D:D Så jag och Anton ska tatuera oss imorgon, sen får vi med oss Sophie, Elin och Anika som sällskap... Efter det ska jag packa en kartong och skicka hem 5 kg grejer till Trollhättan så jag får med mig allt hem, till den vackra slanten 500 kr... Men det får det vara värt, hade jag tagit övervikt på flyget hade det kostat mig 400 kr per kg!!!!!! Helt galet, undrar hur de tänkte där??????? Men vi får se om jag eller kartongen kommer hem först, jag vet inte hur mycket extra det kostar att skicka hem den lite snabbare... Vi får se!
Ska köpa de sista presenterna hem och lite såna saker också, sen eventuellt jobba med presentationen eftersom vi bara har den kommande veckan på oss att bli färdiga... Hua hua!

Nu ska jag chilla och bara njuta av att slippa bo i resväskan, måste laga lite middag också... Tjingeling;)

Tsunamivarning

Kom hem från krogen för två timmar sen, ett skönt danspass på krogen med Sofia efter ett par timmars forsränning och sen en skojig rugbymatch... Så ringer Anton och säger att Japan har haft världens värsta jordbävning hittills, hela pacificplattan flyttade sig tydligen 4 meter!!

Som en följd av det så har Japan drabbats av en 10 meter hög tsunami, som också jobbar sig neråt genom pacific ocean... Vi fick först veta att den skulle slå till här halv fem nu inatt (om tio minuter) med tio meter höga vågor vilket gjorde jag att panikväckte Frida och vi packade väskor och varma kläder för att kunna ta oss upp till Centre of New Zealand och sov där inatt,d en högsta punkt v kunde komma på trots att den ligger nära havet.
Men sen ringde vi Elin & Henny som precis läst nyheterna på internet och läst att tsunamin kommer hit runt 11 imorgon förmiddag med max en meters höjd... Så vi håller oss vakna just nu med väskorna packade, jag är skärrad och kan inte alls sova... Usch och blää, de kiwis och andra studenter vi väckte upp i huset trodde vi var knäppa och skrattade åt oss haha.. Men jag kan bjuda på det om det räddar livet på mig;)

Nej nu ska jag dricka lite mer te och äta lite tror jag, kl är halv fem på natten och snart ljusnar det förhoppningsvis!!

Tatueringstid hos Kereama bokad=)

Imorse äntligen så ringde Kereama (vår maorilärare Mikes kusin) upp och sa att vi gärna fick komma och titta lite på han alster och hur en maoritatuering kan tänkas  se ut...
Så jag, Anton, Robin, Sophie, Elin & Frida blev upphämtade av hans fru Alina och kördes hem till deras hus, där han gör både tatueringar såväl som trä- & benskulpturer. Han verkar hur duktig som helst!!
Så jag och Anton bokade in oss för den 25 mars att komma dit, då ska jag berätta min historia så gör han en unik maoritatuering som berättar den historien... Det ska bli häftigt! Mycket billigare än i Sverige är det också, 80 dollar per timme! Det motsvarar just nu strax under 400 kr/timmen, eftersom dollarn ligger under 5 kr=))
Det var lite känslosamt att bara boka tatueringen eftersom jag planerar att Simon ska finnas med i den... Vilka fler bitar jag vill plocka ut har jag inte helt bestämt än, jag funderar även på att ha med texten Kia Kaha som betyder viljestyrka, att "be strong at heart"... Men jag vet även att det är fler i klassen som fastnat för just den texten så jag vet inte! Helst vill jag ha en helt unik sammansättnign av min tatuering;)

Debatten  skolan idag var också grymt rolig att följa=) Jag och Sophie "vann" över Marie och Lisa med våra argument om att Nya Zeeland inte kan anses vara en ekoturismdestination eftersom de har valsafari och simtur med delfiner som turistprodukter. Några av våra argument var att enligt 3D-röntgen av valhjärnor så påverkas valarna av båtarnas oljud så till den grad att de dels får svårare att kommunicera med varandra, jaga och para sig.. Sen kan också vissa strandningar och förändringar i valhjärnor vara på grund av för dem onaturligt höga ljud i havet. Marie och Lisa hade väldigt bra motargument men när klassen fick rösta så röstade de flesta på oss! Bra debatterat med andra ord;)

Annars har dagen varit lugn, jag har suttit med gruppen och diskuterat igenom om vår presentation lite och tagit en promenad med Katt. Just nu är jag ensam hemma i lägenheten vilket är lite skönt, men lite ensamt också eftersom jag redn har hemlängtan idag haha... Längtar hem till Anders som tusan idag!!!!
Så nu ska jag nog jobba lite mer med mina ansvarsområden av punkter, sen ska jag dricka en kopp the och ta det lugnt=)

Mt Arthur, rugby & debatt

Denna veckan har vi för (ovanlighetens skull;D) tre hela lektionsdagar i skolan! I måndags hade vi utflykt till Mt Arthur, och det var en ganska ansträngande men för kroppen tacksam promenad i uppförsbacke i en timme, aningens snabbare neråt igen... Med jättevackra vyer när vi väl kom upp till Mt Arthur hut! Om vi skulle ha tagit oss ända upp till toppen hade vi fått streta på i ytterligare 2 timmar men det fanns det inte tid till...

Idag (med en skön träningsvärk i rumpan!) har vi diskuterat Nya Zeelands ekoturism ur pakeha synpunkt, dvs ur immigranters (mestadels britters) synpunkt.. Vi har fått gå igenom fyra olika ämnen; färdtiden (/längden/färdsättet) hit vs ekoturismdestination, valsafari/simma med delfiner vs ekoturismdestination, marina odlingar av green lip mussle vs ekoturismdestination & giftet 1080 vs ekoturismdestinationer.. Så vi har fått lite kött på benen om dess ämnen och ska imorgon debattera! Det ska bli grymt skoj, och vi är redan indelade efter vilket ämne och om vi är för eller emot.. Jag, Elin & Sophie ska debattera om att valsafari och simma med delfiner  i Kaikoura inte är okej eftersom Nya Zeeland räknas som ekoturismdestination.. Skoj ska det bli, vi har flera väldigt bra argument!! Vilka kan jag inte säga än eftersom vi ska debattera mot Marie och Lisa i klassen, och jag vet inte om de läser min blogg;)

Så imorgon ska vi debattera och på torsdag ska vi ha Mike, vår maorilärare, och få diskutera Nya Zeeland som ekoturismdestination ur maorierna synvinkel.
På fredag ska vi få åka på forsränning!!!! Lite läskigt eftersom jag har en rädsla för att trilla i vatten och få vatten över huvudet, men grymt roligt!!

På fredag kväll sla vi passa på att gå på en av de två rugbymatcher som blivit flyttade hit från Christchurch också... Vi ska till Trafalgar Park och heja oss hesa på the Crusaders, det lokala favoritlaget som spelar mot ett aussielag=)) Skoj skoj!! Jag hoppas verkligen de kommer göra hakan innan de spelar som All Blacks gör när de spelar internationellt... Vi får se!

Nu ska jag äta min chili con carne som puttrar på spisen och sen ska jag ut på en promenix med Sophie;)

Regnrusk och film

Nu sitter jag här ensam och nattugglar igen, men det kan vara ganska skönt tycker jag... Det spöregnar här utanför vilket är mysigt när jag sitter här i nattlinne och filt och bara nördar framför datan=))
Det blev en mysig filmkväll med frukt, popcorn och choklad... Something´s Gotta Give hette den, med Jack Nicholson bland annat, charmig film!!

Imorgon ska jag första jobba med examensarbetet, sen ska vi ta en promenad till I-Site och kolla om det finns biljetter kvar till rugbymatchen på frédag och hur dyra de är... Det är tydligen helt sensationellt att det spelas rugbymatch här i Nelson, men de är enbart flyttade hit för att Christchurchs arena inte anses tillräckligt säker efter jordskalven nu... Men det kan vara sännande! Ska man se sport på Nya Zeeland så ska man antingen se cricket eller rugby, och den cricketmatchen vi såg var inte så livad... Så förhoppningsvis är rugbyn lite mer spännande!

Nu ska jag kolla runt lite mer och fortsätta mitt filosoferande innan det är dags att sova.. Natti natti!

Fullt ös medvetslös..

...nja inte riktigt så hårt var det igår men jag har inte varit så här bakfull på länge!! Kan nog vara att jag blandade olika dricka mer än att jag drack för mycket... Jag drack både vin, rom &cola och och delade två stora fishbowles med Henny; en med mjölk och baileys och skit och en med vodka och slödricka. Ajabaja, synden straffade sig idag;)

Annars var det sjukt roligt igår! Folk hade verkligen lagt ner tid och tanke på sina kostymer vilket var väldigt kul att se, och jag fick fina preseter IGEN! Jag fick pengar till ett telefonkort att kunna ringa min snygga sambo Anders med, en stor romflaska tillsammans med en stor coca cola flaska, blommor, en kiwiprydnad som låter som en riktig kiwifågel är den skakas, fint kort med tecking på och en barnbok om Shaun the Sheep och två blomballonger:D Boken fick jag av Marie & Lisa som var utklädda till får med fotbojor så det var en jäkligt rolig present hahahahah!
Grymt roliga och bra presenter, tack ska ni ha!!!!!!! :D

När halva partygänget blev utmanade att dansa runt kvarteret med en konga fick vi besök av en helt okänd kille som de bjöd in att festa med oss också, plus att Kyle & Harley kom efter rugbymatchen med två andra killkompisar.. Så det var en livad och jäkligt rolig fest! Jesper och Emma kom förbi också, två svenskar som bor här i Nelson=)

Vi gick ut och dansade i våra utklädnader senare, alla kiwifolk måste ha trott att vi var helt knäppa haha! Men det var skoj, helt plötsligt var kl halv tre på natten och jag och Frida bestämde oss för att knata hem och krypa i säng.
Så dag mår jag som jag förtjänar, har köpt hem vattenmelon, apelsiner, choklad och popcorn till en filmkväll med Frida och Sarah ikväll=))

       

     



Ja, lite av bilderna från igår åtminstone! Har många sjukt bra, och det här är bara en del av alla roliga utklädnader:D

Golden Bay

Idag kom vi hem efter övernattningstrippen i Golden Bay, och vi har verkligen haft det skitkul!!!
Det började igår att trippen blev uppskjuten i 3 timmar eftersom det regnade och stormade så mycket, men vid 12 lugnade det ner sig och vi kom iväg=)
Först var vi till ett distilleri, Schnapps Dragon, och fick träffa Terry som gör eget vin, whiskey, brandy, vodka, snaps (!) och annat smått och gott. Vi fick provsmaka en del grejer och jag fastnade verkligen för whiskeyn! Det var whiskey med honungssmak, det har jag aldrig smakat något liknande förrut:D Vodkan med boysenberry smak var också god;) Efter det var vi till Pupu Springs och kollade, en källa med helt galet klart vatten... Det var jättehäftigt att se! Det är källvatten som bubblar upp i en liten sjö, och det är så klart så man ser rakt ner på botten=))

Sen checkade vi in på Sins Souce Inn, ett litet boutiqe accommodation som var superfint! Jag, Elin, Katt och Henny bodde i ett litet rum med fyra sängar, väggarna var vita och det växte vinrankor precis utanför glasdörren ut på gräsmattan... De hade också ett allbadrum med stora palmer i mitten av rummet och komposttoaletter! Man fick göra sitt ärende och sen skotta ner lite sågspån typ haha:P
Vi gick ut för att äta på ett litet lokalt krogställe, det värsta matställe jag någonsin varit på! Vi fick vänta länge på maten, sen fick vi kall mat och fel beställningar, plus en utskällning när vi ville påpeka det!!! Simon i klassen blev magsjuk av maten och min mage levde också om efteråt... Usch och fy!

Idag började vi dagen med en supergod frukost på Sins Souce; croissanter med sylt och honung, juice, kaffe, the och naturell yoghurt med musli och frukt i... Smaskigt och mättande! Sen åkte vi till Wharariki beach, en strand på västkusten av Farewell Spit med helt otroligt stora sanddynor! Vi fick promenera dit genom en kohage, och sen vandrade vi runt bland sanddynorna och bara njöt=))
Näst sista stoppet för utflykten var på Farewell Spit där jag var och räddade valar för ett par veckor sen! Det var fint men faktiskt lite känslosamt att se stranden igen, utan lidande valar men med massor av svarta svanar idag=) Sen stannade vi till på Mussel Inn för lunch innan vi åkte hem hit till Nelson igen!

Det var en rolig utflykt, det är kul att få komma ut och träffa lokalbefolkning så och få höras deras historier om hur de har startat upp sina företag osv... Det enda läskiga på resan var när Rob, vår chaufför, först råkade köra för nära en utstickande klippkant så bussen gick i den, och sen körde på en brokant så det smällde till... Inom loppet av två timmar! Och det finns inga bälten i bussen trots att det är en Volvo buss, det är lite udda;) Men jag litar på Rob och det är tur, för vi ska ha honom som chaufför under hela 11-dagars trippen runt sydön;D

Idag fyller Nikau Apartments 5 år också, så de passade på att ha kalas inne på Student Centre när vi ändå skulle samlas där efter brandövningen idag... Det var skoj, vi fick bilda olika grupper och träffa andra studenter som bor här i lägenheterna som man kanske inte pratar så mycket med annars! Sarah bjöd in en kiwitjej till maskeraden imrogon vet jag, det ska bli skoj! Vi fick tårta också, och en varsin pizzaslice;)

Nu ska jag måla gröna naglar med zebraränder inför morogndagens maskerad, sen är det dags att sova och ladda energi för morgondagens 4 timmars promenad på Cable Bay Walkway med klassen.. Bilder från Golden Bay kommer inom kort!

1 Mars

Ny månad redan, vart tog Februari vägen?!?! Ojojoj vad tiden går fort nu, jag hinner knappt med själv:S
Det värsta är att mars kommer gå precis lika fort om det blir så späckat som jag tror... 11 dagar kommer vi vara borta och fara runt sydön med klassen, den här veckan är i princip redan slut eftersom vi ska till Golden Bay imorgon-torsdag och sen vandra 3-4 timmar på fredag.. Nästa vecka ska vi bergsklättra på måndagen, ha lektion i klassrummet tisdag-torsdag och forsränning på fredagen! De två veckorna efter det är vi som sagt ute och far, vi komemr hem den 24 mars igen... Och det var den månaden, vips borta! Efter det är det bara 2,5 vecka kvar, vart i helvete tog tiden vägen?????? Jag är chockad haha, det är den första mars idag och jag anser att månaden nästan är slut redan... Så går det när man har skoj;)
Inte för att jag sörjer helt och hållet, jag kommer ju hem till Anders och får 3,5 månaders kärlek och gos-saknad tillgodosett, men jag kommer sakna den här tiden sjukt mycket;)

Idag har vi lärt oss två maorisånger och dansen till hakan! Vi har lärt oss en typ bokstavssång på maori och en jättefin välkomstsång som handlar om att välkomna människor hem till sig typ.. Jag har skrivit ner texterna så nu ska jag bara lära in melodierna också!!!
Eftersom Lisa i klassen fyller år idag också så har vi vart där ett par timmar och dels firat henne och dels sagt hej då till Justin (Lisas kille) och Hans som vart på besök från Sverige... Det var trevligt! Vi övade oss lite på vår pinndans och sjöng lite maorisånger haha, sne avslutade vi med hongi för att de skulle få lite kulturkänsla;)

Pappa fyller år idag också, så jag ska kliva upp imorrn och kolla om han är inne på msn så jag får gratta honom... Fick inte tag på något telefonkort idag när jag handlade och sen var vi uppe hos bergsborna så då hann jag inte köpa ett.. Men msn funkar ju fint!

Nu ska jag prata lite mer med systeryster och Anders och sen packa färdigt det sista och sova, ladda för ABel Tasman trippen imorgon!

Natti natti=))

RSS 2.0